Fedora 16 nVidia Drivers Install Guide (disable nouveau driver) - Comment Page: 10

Looking Fedora 22/21 nVidia Drivers Install Guide? [inttf_post_ad1] This is guide, howto install nVidia proprietary drivers on Fedora 16 and disable Nouveau driver. This guide works with GeForce 6/7/8/9/200/300 series cards. Fedora 16 nVidia driver installation is not much different from previous Fedora versions. I have tested this guide with a couple computers, so let me know, if you have some problems. Before nVidia drivers installation Check is your nVidia card supported lspci |grep -i VGA ## Example output ## 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GT215 [GeForce GT 240] (rev a2) List of Supported NVIDIA GPU Products, your card should...

494 comments on “Fedora 16 nVidia Drivers Install Guide (disable nouveau driver) - Comment Page: 10

1 8 9 10
    1. I tried this with my setup and got the same problem, the akmod fails and it stops the start up process, around the point of the display manager start up. I am able to Alt+F2 over to open a session to get info, and I find I have the same issue as JR from 4/19/2012 did. Running akmod and restarting doesn’t seem to change anything. Not sure where to go from here, could it be that my kernel is too recent for the driver to work (3.3.7-1)?

      Reply
      • Well, this looks like my fault. I went back over the directions and undid everything, getting back to where I was when I started. During boot, I noticed that akmod failure happens anyways, but doesn’t seem to stop my original config from booting, so it’s a red herring. I took a look in the /var/log/Xorg.0.log and found an error with the message “no screens found”, and following advice I found elsewhere, blew away my /etc/X11/xorg.conf file and rebooted. Started up, seems to be working now. Now, off to solve other problems keeping me from running Diablo III!

        Reply
    2. I got akmod to work a couple months ago, but it is not working now. I did not run any yum updates till a few days ago and things have been broke sense. I uninstalled akmod and reinstalled. Ran the steps above to disable nouveau. On boot up, the system hangs after it displays “Started Display Manager [ OK ]”. I can add a ‘3’ at the end of the grub start up script and start in command line mode. lspci | grep -i vga returns: 04:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G92 [GeForce 9800 GX2] (reva2). I can edit the xorg.conf script and change ‘nvidia’ to ‘vesa’, and then it will boot up in fallback mode. However, the black title bar is EXTREMELY thick and I am left with about a 3 inch strip of a desktop.

      Reply
      • Hi ttaylor,

        Run fullowing command as root:

        
        /etc/rc.d/init.d/akmods start
        

        Then change vesa to nvidia and try to boot to runlevel 5.

        Reply
        • Well, for some reason I do not have akmods. Here is the output.

          [[email protected] ~]# /etc/rc.d/init.d/akmods start
          -bash: /etc/rc.d/init.d/akmods: No such file or directory
          [[email protected] ~]# ls /etc/rc.d/init.d/
          autofs autohome dogfood-client dsmcad netconsole network tcsd
          autogroup dogfood dogfood-client-cron functions netfs sandbox xfs
          [[email protected]aylotm1-ld2 ~]# yum install akmod-nvidia
          Loaded plugins: langpacks, presto, refresh-packagekit
          rpmfusion-free-updates | 3.3 kB 00:00
          rpmfusion-nonfree-updates | 3.3 kB 00:00
          Package 1:akmod-nvidia-295.59-1.fc16.x86_64 already installed and latest version
          Nothing to do
          [[email protected] ~]#

          Reply
          • Okay, then try following instead:

            
            systemctl start akmods.service
            

            Is it working? If not then you can try to install kmod-nvidia instead.

            Reply
            • Thanks for the replies. I am making progress, but not quite where I would like to be. I was not able to get akmod to work (errors are below in case you are interested), but I uninstalled and installed kmod and it seems to be somewhat working. Originally I logged into fallback mode in Gnome, and the very thick menu bar is still thick, but not quite as much. I logged back in not in fallback mode (which I could not do with “vesa” as the driver) and it seems to be working. I am not terribly fond of this “mode”, but it is ok. Is there a way to get the thick menu bar to be normal size in fallback mode? Do you have a suggestion of a desktop environment to try other than Gnome?

              Also, since I am using kmod instead of akmod, am I going to be screwed when the kernel updates?

              The error from Xorg.5.log from akmod:

              [ 19.353] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdri2.so
              [ 19.353] (II) Module dri2: vendor=”X.Org Foundation”
              [ 19.353] compiled for 1.11.4, module version = 1.2.0
              [ 19.353] ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
              [ 19.353] (II) Loading extension DRI2
              [ 19.353] (II) LoadModule: “nvidia”
              [ 19.353] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
              [ 19.353] (II) Module nvidia: vendor=”NVIDIA Corporation”
              [ 19.353] compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
              [ 19.353] Module class: X.Org Video Driver
              [ 19.355] (EE) NVIDIA: Failed to load the NVIDIA kernel module. Please check your
              [ 19.355] (EE) NVIDIA: system’s kernel log for additional error messages.
              [ 19.355] (II) UnloadModule: “nvidia”
              [ 19.355] (II) Unloading nvidia
              [ 19.355] (EE) Failed to load module “nvidia” (module-specific error, 0)
              [ 19.355] (EE) No drivers available.
              [ 19.355]
              Fatal server error:
              [ 19.355] no screens found

              The error from messages with akmod:
              Jul 25 09:29:54 taylotm1-ld2 akmods[950]: Ignoring nvidia-kmod as it failed earlier[WARNING]
              Jul 25 09:29:54 taylotm1-ld2 akmods[950]: Hint: Some kmods were ignored or failed to build or install.
              Jul 25 09:29:54 taylotm1-ld2 akmods[950]: You can try to rebuild and install them by by calling
              Jul 25 09:29:54 taylotm1-ld2 kernel: [ 0.000000] x86 PAT enabled: cpu 0, old 0x7040600070406, new 0x7010600070106

              Reply
              • Okay, kmod is then better option if you have this style problems with akmod. Kmod usage is not complicated, you have to only make sure that you update your kernel and kmod-nvidia same time or if you update just kernel then you have to boot older kernel. :) Your Xorg log with akmod shows that it can’t load nvidia kernel module.

                So could you run Xorg with nvidia drivers if you have kmod-nvidia installed?

                Could you check what resolution you are using when menu bar looks thick? And what is your monitor normal resolution?

                Good desktop alternatives for Gnome 3:
                Cinnamon
                MATE-desktop
                Xfce
                LXDE

                And of course KDE :)

                Reply
                • I was using the default resolution for the monitor that had the thick bar in Gnome fallback. I can run Xorg with kmod with a single monitor. I could log in with a single monitor and be running the latest Gnome. However, when I connected my second monitor and logged out, the login window changed and when I logged in, it would be fallback Gnome. This time, instead of a thick menu bar, both desktops would be blank. So, I downloaded LXDE, pulled out the second monitor and logged out. Since there was only one monitor, the login window was back to the updated version. I could log into LXDE and everything was fine. Connected the second monitor back and logged out. The old login window was back, but when I logged in, I had a desktop and was able to configure the nvidia settings and get it working (mostly) like I want it to. Thanks.

                  Reply
                  • Excellent to hear that you got it working mostly like you want it to. :) You are welcome and please let me know if you still have problems with it.

                    Reply
    3. Driver install worked a treat but my screen looks like my resolution is set to 800×600 insted of 1024×768 how do i fix pls

      Reply
      • Hi [email protected],

        Could you tell more information about your monitor and graphics card, and post output of following commands:

        
        rpm -qa \*nvidia\* kernel\* |sort
         
        lspci | grep -i vga
         
        lsmod |grep -e nvidia -e nouveau
         
        uname -a
         
        grep EE /var/log/Xorg.0.log
        
        Reply
    4. Hi JR.

      It’s been a long time. And now my pc is wrecked again. I have the following failed messages, when I boot up my system (this shows also on the older Kernel versions, I still have on my boot loader):
      http://pastebin.com/6Pqd0v6J

      This is the only line from lspci containing VGA:
      02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G96 [GeForce 9400 GT] (rev a1)

      Reply
    5. This is my

      lsmod |grep -e nvidia -e nouveau

      nvidia 10987898 0
      i2c_core 28151 2 nvidia,i2c_viapro

      If you need anymore info let me know.

      Thanks in advance.

      Reply
    6. Hi torsten,

      First try to boot runlevel 3 and then login as root and try run following command:

      
      systemctl start akmods.service
      

      If it works without errors then reboot your system. Is nVidia drivers working then?

      Reply
    7. No luck.

      systemctl start akmods.service

      fails with

      akmods.service - LSB: Builds and install new kmods from akmod packages
      Loaded: loaded (/etc/rc.d/init.d/akmods)
      Active: failed since Thu, 06 Sep 2012 18:46:54 +0200; 4min 5s ago
      Process: 1318 ExecStart=/etc/rc.d/init.d/akmods start (code=exited, status=0/SUCCESS)
      CGroup: name=systemd:/system/akmods.service


      uname -a


      Linux phoebe 3.4.9-2.fc16.i686 #1 SMP Thu Aug 23 19:15:34 UTC 2012 i686 i686 i386 GNU/Linux


      grep EE for Xorg.0.log


      (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
      [ 23.182] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER

      Reply
      • What if you try to boot again runlevel 3 and start akmods directly:

        
        /etc/rc.d/init.d/akmods start
        

        And if it runs ok, then reboot and test is your nVidia drivers working then?

        Reply
    8. Still not working.

      /etc/rc.d/init.d/akmods start worked ok, but rebooting still gives the old errors.

      systemctl status akmods.service still fails with the same error.

      Reply
      • Hi torsten,

        It’s strange, if akmods runs ok, but rebooting still give same errors. Next thing to try is pre-built kmod.

        You can remove akmod and install kmod with following commands:

        
        yum remove akmod-nvidia
        
        yum install kmod-nvidia
        

        Then check that just installed kmod-version match your kernel version and reboot. Is it still failing?

        Reply
    9. Great success, JR.

      Using the kmod-drivers works. Thank you!

      Reply
      • Excellent! You are welcome!

        Some reason akmod building will fail on some systems and then it’s better use pre-built kmod drivers. :)

        Reply
    10. The -> Add RPMFusion Repositories (Free and Non-Free) links are now broken for F16..Only supports F17 and above

      Reply
    11. I am getting a failure on this.

      [[email protected] Downloads]# lspci | grep -i VGA
      03:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G84 [GeForce 8700M GT] (rev a1)

      [[email protected] Downloads]# yum update kernel* selinux-policy*
      Loaded plugins: langpacks, presto, refresh-packagekit
      No Packages marked for Update
      [[email protected] Downloads]# rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm
      Retrieving http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm
      warning: /var/tmp/rpm-tmp.zhZPHW: Header V3 RSA/SHA256 Signature, key ID 8296fa0f: NOKEY
      error: Failed dependencies:
      system-release >= 17 is needed by rpmfusion-free-release-17.0.5-1.noarch
      [[email protected] Downloads]# yum install akmod-nvidia xorg-x11-drv-nvidia-libs
      Loaded plugins: langpacks, presto, refresh-packagekit
      No package akmod-nvidia available.
      No package xorg-x11-drv-nvidia-libs available.
      Error: Nothing to do
      [[email protected] Downloads]# yum install kmod-nvidia xorg-x11-drv-nvidia-libs
      Loaded plugins: langpacks, presto, refresh-packagekit
      No package kmod-nvidia available.
      No package xorg-x11-drv-nvidia-libs available.
      Error: Nothing to do

      Reply
      • Hi Caolan,

        I have normally just linked to new guides (but I update this guide with extra information). Yes you are right, no more RPM Fusion repos, they don’t maintain any repos when Fedora version reached End of Life (EOL).

        Reply
1 8 9 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close